Energierekening fiks omhoog

1359068400

24-01-2013 door Edwin van der Schoot.

Koning Winter doet een greep in de portemonnee. Als de vorst doorzet, wordt januari 60 euro duurder op de energierekening dan een doorsnee maand.
Handelaren van energiebedrijf Nuon zagen afgelopen week de gasprijzen op de dagmarkt oplopen. Omdat veel elektriciteitscentrales op gas draaien, loopt ook de stroomprijs op.

Ben Woldring, directeur van prijsvergelijker Gaslicht.com, becijfert dat als het vriest de kosten per week al gauw 15 euro hoger uitvallen. "Nu het twee tot drie weken vriest, praat je dus al gauw over 30 tot 45 euro." Wat volgens hem ook speelt, zijn werknemers die massaal thuiswerken. "De kachel staat nu de hele dag aan." Woldring waarschuwt daarbij voor Elektrische kacheltjes, dat zijn echte stroomslurpers. "Ze zijn erg praktisch, maar pas op. Als je die gebruikt, zijn de kosten € 12,50 tot € 25 per week, per kacheltje. Extra." De thermostaat 1 graad lager betekent 7% minder gasverbruik. Maar bij flinke vorst kan dat makkelijk oplopen tot 10%. "Pas de kamertemperatuur dus aan als het buiten erg koud is," tipt Woldring.

Wat de opbrengst voor de staatskas betreft: iedere graad Celsius die het in de winter gemiddeld kouder is dan normaal, levert de staat ongeveer anderhalf miljoen euro per dag op aan aardgasbaten en energiebelasting, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Vorige week moest staatsbedrijf Gasunie al de strategische reserves aanspreken om de randstad warm te houden. Een gemiddeld gezin verstookt 1600 kuub gas per jaar voor verwarming, dat kost ongeveer 1260 euro.